Sinds kort heeft de overheid een verduidelijking gecommuniceerd over hoe men een laadruimte opening moet opmeten. Die willen we graag met je delen, alsook alle info die je nodig hebt om na te gaan of jouw voertuig kan omgebouwd worden naar lichte vracht.

 

Waarom is dit nodig?

Niet alle personenwagens komen in aanmerking om omgebouwd te worden naar lichte vracht. De wagen moet aan meerdere criteria voldoen. Hieronder vind je de criteria waaraan de wagen moet voldoen om omgebouwd te kunnen worden naar lichte vracht, die verschillen voor lichte vracht met enkele stoelenrij (enkele cabine) en met meerdere stoelenrijen (dubbele cabine). Hou er rekening mee dat de ombouwer steeds een goedkeuring moet krijgen van de constructeur van het basisvoertuig. Als de ombouwer die niet krijgt, zal hij jouw wagen niet kunnen ombouwen.

 

Lichte vracht enkele stoelenrij

 

De lengte van de laadruimte moet minstens 50% van de wielbasis bedragen, gemeten op een hoogte van 20cm. Heb je bijvoorbeeld een wagen met een wielbasis van 3m, dan moet uw laadruimte ten minste 1,50m zijn. De wagen moet ook een laadruimte opening hebben van minstens 60cm hoog. Dit moet verticaal opgemeten worden van het hoogste punt van de onderkant tot het laagste punt van de bovenkant.
Over dit laatste criterium bestond er veel onduidelijkheid, waar stoppen de boven- en onderkant van de opening van een laadruimte? Die stoppen na de afronding, zoals te zien is op onderstaande tekening.

Lichte vracht meerdere stoelenrijen

Volgens de fiscale wetgeving moet de laadruimte net als bij een lichte vracht enkele cabine minstens 50% van de wielbasis bedragen, gemeten op een hoogte van 20cm.
De regels omtrent de laadruimte opening verschillen. De opening moet minstens 80cm bedragen. Net als bij een enkele cabine, moet de opening verticaal opgemeten worden van het hoogste punt van de onderkant tot het laagste punt van de bovenkant. Die punten bevinden zich net na de afronding van onder- en bovenkant, zoals te zien is op de tekening hierboven. Er is nog een criterium waaraan de laadruimte opening moet voldoen, de opening moet een minimum oppervlakte hebben van 12.800cm². Die bereken je door de hoogte van de laadruimte opening te vermenigvuldigen met de breedte van de laadruimte opening. De breedte bekom je door het smalste gedeelte van de laadruimte opening horizontaal te meten.

 

Twijfel je of jouw voertuig aan de criteria voor ombouw lichte vracht voldoet? Aarzel niet en contacteer ons, we helpen je graag verder!

  • Doornikserijksweg 95
  • 8510 Bellegem
  • BE0539.826.279